lunes, 25 de noviembre de 2013

Usos educatius dels blocs

Els blocs educatius els utilitzem com una eina de creació i del difusió del material a l'aula. Tanmateix, potencia la participació de l'alumnat i de la família.
Aquests tenen diferents aplicatius i estretègiesper a diferents concepcions i objectius educatius.
El blog és informació que una persona (o un grup de persones) publica de manera fàcil i periòdica en un espai web. El seu contingut sol presentar-se ordenat en sentit invers al cronològic. Tendeix a ser de tipus personal, lliure i obert a la participació d'altres persones, també lliurament.
En aquest cas, hi ha els blogs educatius que s'utilitzen per compartir activitats, excursions i d'altres amb els pares de l'alumnat.
D'una banda, una escola pot crear un blog de les colònies d'estiu o de les colònies d'algun curs per informar i compartir amb els pares, familiars i mestres, sobre les colònies i /o tanmateix, activitats o excursions que fem durant el curs. Per exemple: Blog d'una escola, aula de 3r de primària.
D'altre banda, els blogs educatius es poden utilitzar per tal que els nens desenvolupin les seves capacitats a partir d'un tema. És a dir, el mestre elsproposa un tema i un treball i aquests han de desenvolupar-lo a partir de l'informació i en forma de blog.
Existeixen també els blogs de mestres per compartir activitats i altres aspectes.

Content curation

Curació de continguts: és l'activitat de filtrar, agrupar i compartir els continguts sobre un tema que es troben a la xarxa. Aquest nom de "curació de continguts", és una expressió que prové de l'anglès "content curator". 
La curació de continguts també és una competència essencial per a un Community Manager.
Procés de curació de continguts:
curación
Per assolir la seva missió, ha d'estar especialitzat a tres nivells:
  • És expert en un tema determinat
  • És capaç de trobar i seleccionar la millor informació disponible sobre aquest tema
  • És capaç de reelaborar-la i distribuir-la adequadament i al llarg del temps

Existeixen diferents eines per a realitzar aquest filtratge, actualment, s'ha fet molt popular Scoop-it que vol dir "primícia".
Scoop.it: és una nova forma de reunir informació per mostrar i compartir d'una forma visualment atractiva a Internet. La definició del terme anglès "scoop" és "primícia". 
Es tracta d'un sistema que ens permet compartir contingut que trobem o ens sembli útil a la xarxa.
En un àmbit més escolar, les podem utilitzar per:

  • Mostra recursos sobre un tema determinat.
  • Disposar de la mateixa notícia en diferents diaris per comparar.
  • Mostra la mateixa informació amb una varietat de formats.
  • Que cada alumne mostri els seus treballs.
  • Exposar diferents treballs de l'alumnat sobre el mateix tema.
És una forma d'ensenyar als alumnes, sobre diversos temes, d'una manera diferent i fins i tot més dinàmica pels alumnes de manera que ells també puguin participar. Scoop.it és una eina fàcil d'utilitzar i bastant útil per a nens de primària per començar a iniciar-los en el món de les TAC i ajudar-los a com buscar i seleccionar informació per a qualsevol projecte. Aquesta eina és ajustable per aquesta feina.

PDI i notbook Alexandria

La PDI (Pìssarra Digital Interactiva) és un sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador (amb una connexió a Internet), un videoprojector i un dispositiu de control de punter (fixa o mòbil) que actua com a ratolí i llapis damunt la superfície, que permet projectar en una superfície interactiva continguts digitals en un format idoni per a la visualització en grup. Es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció.

La millora i l’evolució del programari farà que la seva augmenti la seva interactivitat multimèdia. La utilització del programari al mateix temps que unes bones pràctiques didàctiques fa augmentar el seu rendiment.

Hi ha diferents tipus de PDI.
Aquí tenim un vídeo que ens pot ajudar a entendre-ho un pèl millor: 
Pissarra digital interactiva

Concretament, la PDI té un programari anomenat notbook en el qual ajuda a desenvolupar activitats pels nens. Aquests ajuden a potenciar les capacitats dels nens.
Un dels programes per utilitzar el notbook es l'Alexandria una biblioteca digital de materials per a la PDI. Aquesta és la base de dades de materials per a les pissarres digitals interactives (PDI):
  • S'hi poden aportar fitxers amb el material en formats diversos (notebook, xbk...) i d'una mida inferior a 20 Mb.
  • La imatge adjunta ha d'estar en format gif, jpg o png.
  • Per tal que el material es pugui previsualitzar heu d'adjuntar un fitxer en PDF 
Alexandria és una biblioteca on diferents mestres pujen activitats fetes per ells sobre algun tema. Altres mestres entren i busquen diferents activitats del tema que li toca presentar als seus alumnes. Aquests poden baixar-lo i editar-lo al seu gust pel seu alumnat. 
Tenim aquí la web: Alexandria


Les xarxes socials a l'educació

Les xarxes socials són unes estructures socials creades per les relacions de tots tipus que es donen entre els membres d'aquesta societat.
Les xarxes socials permeten:

  1. Construir un perfil públic o semipúblic dins d'un sistema delimitat. 
  2. Articular una llista d'usuaris amb qui compartir informació. 
  3. Veure i explorar aquesta llista de connexions i altres realitzades per altres usuaris dins del sistema. 
Facebook:  xarxa social la qual permet connectar-se i comunicar-se amb altres usuaris. 
És una xarxa més interactiva, no tant intel·lectual com altres. És a dir, té una informació més social que no pas d'actualitat. 



Twitter: és una xarxa social la qual permet publicar els teus estats, tens un perfil més privat i, a més a més, té una funció més socialitzadora ja que és una xarxa més d'informació d'actualitat. Es comparteix l'actualitat de cada dia, i segueixes a usuaris, partits o grups per seguir-los dia a dia. 
Entre moltes d'altres

Les xarxes socials en l'educació poden ajudar als nens a desenvolupar les seves capacitats, ja sigui utilitzant les Tic o no, de manera que ajudin a augmentar el seu aprenentatge de comunicació entre altres companys. Jo penso, que les xarxes socials són importants a la nostra vida i pel nostre desenvolupament, tot i que també defenso que han de començar a iniciar-se en aquest món, els nens, a una certa edat en la qual tinguin ja una mica d'idea sobre les Tac i les Tic. 

sábado, 23 de noviembre de 2013

Taxonomia de Bloom



La taxonomia de bloom és un llistat de les habilitats i processos dels pensaments que poden aparèixer en les tasques escolars. La taxonomia estructura jeràrquicament, de manera que no es pot pretendre assolir les d'ordre superior sense tenir dominades les d'ordre inferior. 
El seu nom prové del seu creador Benjamin Bloom
La cognició es basa en les següents habilitats (de menys a més complexitat):
  • Recordar: reconèixer, llistar, descriure, identificar, recuperar, anomenar, localitzar i trobar.
  • Entendre: interpretar, resumir, inferir, parafrasejar, classificar, comparar, explicar i exemplificar.
  • Aplicar: implementar, desenvolupar, utilitzar i executar
  • Analitzar: organitzar, desconstruir, atribuir, trobar, estructurar i integrar.
  • Avaluar: revisar, formular hipòtesis, criticar, experimentar, jutjar , detectar i provar.
  • Crear : dissenyar, construir, planificar, produir, idear i elaborar.
Els verbs llistats descriuen moltes de les activitats, accions i processos que es duen a terme dins l'aula.